|

Με το βλέμμα στη Χάγη

Τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, αλλά κυρίως η οικονομία θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων του αντιπροέδρου των Η.Π.Α. Τζο Μπάιντεν με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία στην Αθήνα.


Ερχόμενος από την Άγκυρα, ο αντιπρόεδρος των Η.Π.Α., βρίσκεται από το απόγευμα στη χώρα μας, σε μία επίσκεψη της οποίας ο σημαντικότερος ίσως στόχος είναι η στήριξη της αμερικανικής πλευράς στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, εν όψει μάλιστα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη. Έμφαση αναμένεται να δοθεί στην παρότρυνση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, που προκύπτουν από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Για τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον Κάρολο Παπούλια, τον Λουκά Παπαδήμο, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά.

Αναμένοντας την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης τη Δευτέρα, το ζήτημα της ονομασίας θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού η αμερικανική πλευρά θα επιθυμούσε το θέμα να λυθεί το συντομότερο δυνατόν. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει δείξει κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, καθώς έχει καταστεί σαφές πως είναι η ακραία ρητορική του Νίκολα Γκρούεφσκι αυτή που εμποδίζει τη λύση.

Το Σάββατο, ο αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι και ζήτησε από την Άγκυρα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, σημειώνοντας πως η μη χορήγηση άδειας για την επαναλειτουργία της Σχολής «συνιστά οιωνό ανωμαλίας που φαλκιδεύει την εικόνα της Τουρκίας».

Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο κ. Μπάιντεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο και επαίνεσε για την επιστροφή των περιουσιών μη μουσουλμανικών βακούφιων και την καταβολή αποζημιώσεων.

Επισημαίνεται ότι η επίσκεψη του αντιπροέδρου των Η.Π.Α. γίνεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Ανατολική Μεσόγειος βαδίζει κυριολεκτικά σε τεντωμένο σκοινί. Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, η ένταση με το Ιράν και ο ρόλος που ενδεχομένως θα κληθεί να παίξει η Άγκυρα στη Συρία δεν μπορεί παρά να απασχολούν την εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α..

Απόφαση υπέρ των Σκοπίων από το δικαστήριο της Χάγης;

Τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής της FYROM κατά της Ελλάδας για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

H κυβέρνηση Γκρούεφσκι προσέφυγε στη Χάγη, ζητώντας να καταδικαστεί η Ελλάδα για την παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που απαγορεύει στην Ελλάδα να εμποδίζει την ένταξη της FYROM σε διεθνείς οργανισμούς. Τα Σκόπια ζήτησαν ακόμα το Δικαστήριο να απαγορεύσει στην Ελλάδα να ασκήσει βέτο σε μελλοντική ένταξή τους σε διεθνή οργανισμό.

Στο ερώτημα της σκοπιανής πλευράς που αφορά στη μελλοντική στάση την οποία θα πρέπει να τηρήσει η Αθήνα έναντι των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, εκτιμάται ότι το Δικαστήριο θα αποφύγει να πάρει θέση, αφού για αυτό δεν τίθεται θέμα ονομασίας.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι μία καταδίκη της Ελλάδας είναι πολύ πιθανή και αυτή θα αφορά κυρίως στις πολιτικές δηλώσεις που έγιναν από ελληνικής πλευράς και όχι στην κίνηση του βέτο από τον Κώστα Καραμανλή, στο Βουκουρέστι.

Μια θετική για τα Σκόπια απόφαση θα δώσει την ευκαιρία σε «άσπονδους» φίλους της χώρας μας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. να ασκήσουν πιέσεις και να αποδυναμώσουν περαιτέρω τη διαπραγματευτική ισχύ της, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Στο μεταξύ, το Σκοπιανό ενδεχομένως να συζητηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ (7 και 8 Δεκεμβρίου).

Posted by blogger on 12:44 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response