|

Κοίτα Μιχάλη μου το χάλι μου


Ανατροπή των λεπτών ισορροπιών μεταξύ στελεχών στο εσωτερικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όσον αφορά στο θέμα διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του Κινήματος.

Με δηλώσεις του το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαίτησε την «εδώ και τώρα» αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου, χαράσσοντας πρώτος διαχωριστική γραμμή από τον πρώην πρωθυπουργό, θέτοντας υποψηφιότητα για την επόμενη ημέρα στο Κίνημα.

Ωστόσο, το «προεδρικό μπλοκ» αντέδρασε, διά του γραμματέως Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος έριξε λάδι στη φωτιά, στην προσπάθειά του να στηρίξει τον Γ. Παπανδρέου. Με ιδιαίτερα επιθετικούς χαρακτηρισμούς προέβαλε μία ασπίδα γύρω από τον πρόεδρο του Κινήματος, στις αιτιάσεις τόσο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όσο και βουλευτών του κόμματος που εδώ και καιρό έχουν θέσει θέμα διαδοχής στο Κίνημα.

Απαντώντας σκληρά στον Χρυσοχοΐδη, τον κατηγόρησε εμμέσως για «προπέτεια, αλαζονεία και αχαριστία». Παράλληλα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, σε μία ενέργεια πολιτικής μικροπρέπειας άφησε αιχμές για το κυβερνητικό έργο του κ. Χρυσοχοΐδη, καλώντας τον να «τρέξει» το ΕΣΠΑ που θα έδινε ανάσα στην αγορά.

«Στην πολιτική πρέπει να υπάρχει και η ηθική. Ο καθένας σήμερα μπορεί να κρίνει και την προπέτεια, και την αλαζονεία αλλά και την αχαριστία. Και ο ιστορικός του μέλλοντος, βεβαίως, θα κληθεί να γράψει την πραγματεία του για όλα αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

O υπουργός Ανάπτυξης είναι ο πρώτος που μιλά ξεκάθαρα για διαδοχή οδηγώντας την κούρσα, υποστηρίζοντας μάλιστα με θέρμη ότι «ο κύριος Παπανδρέου δεν πρέπει να είναι υποψήφιος» και ότι «μόνο σε αποικία μπορεί να είναι υποψήφιος, με τέτοια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να παραμένει στην παράταξη, γιατί έχει διαρρήξει τις σχέσεις μας με τον λαό και τους Ευρωπαίους».

«Η διετής κυβέρνηση η δική μας οδήγησε σε αδιέξοδα. Οικονομικά, εθνικά, κοινωνικά. Οδήγησε σε φτώχεια και αποσύνθεση, εθνική ταπείνωση και εθνική αναξιοπρέπεια και τέλος οδήγησε σε εθνική αποδιοργάνωση» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του λαού. Οι αποφάσεις αυτές και η πραγματικότητα αυτή που διαμορφώθηκε είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν. Εγώ έφτασα στα όρια του πολιτικού λάθους». Τέλος, τόνισε ότι ο νέος αρχηγός θα πρέπει να εκλεγεί πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

Αναλυτικά:

«Πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία ρύθμισης του χρέους και να φτάσουμε σε μια συμφωνία με μια έγγραφη συμφωνία επίσημη όπου να ορίζεται ότι θα κοπεί το χρέος 50% και να προχωρήσουμε. Υπάρχει μία δυσπιστία των αγορών, ότι δεν πρόκειται στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρξει ανάπτυξη. Η ύφεση που προκαλεί κοινωνικά προβλήματα και ανεργία θα συνεχίζεται με αποτέλεσμα η Ευρώπη κάποια στιγμή να εκραγεί σαν ηφαίστειο», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα «Θεωρώ ότι στο ΠαΣοΚ, δεν έχουμε αντιληφθεί τι συμβαίνει μέσα στην κοινωνία. Συνεχίζουμε να μην βλέπουμε την αλήθεια και σφυρίζουμε κατά κάποιο τρόπο αδιάφορα. Η χώρα θα έχει σε 3 μήνες εκλογές. Χρειάζεται ηγεσίες που να εμπνέουν προσδοκίες για το μέλλον και συζητάμε ποιος θα ανοίξει τις διαδικασίες και πότε θα τις ανοίξει. Αυτή δεν είναι μια σοβαρή αντιμετώπιση από ένα κόμμα που κυβερνά τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν είναι ζήτημα πολυτελείας το άνοιγμα διαδικασιών σε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που έχει ιστορία. Ο κόσμος περιμένει να διατυπώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες του. Πρέπει να δώσουμε ένα δείγμα ότι πήραμε ένα μάθημα. Αντ' αυτού φαίνεται ότι δεν έχουμε καταλάβει τίποτα».

Επίσης τόνισε: «Ουδέποτε υπονόμευσα, ουδέποτε δημιούργησα ομάδες, ουδέποτε έκανα συνωμοτικές ενέργειες εναντίον του κόμματος και πιστεύω ότι είχα μια θετική παρουσία στην πολιτική. Αυτό σημαίνει ευθύνη για όλα τα στελέχη. Ευθύνη απέναντι στους πολίτες που υποφέρουν, απέναντι σ' αυτούς που όσο σφίγγει το κρύο μπορεί και να πεθάνουν, απέναντι στους νέους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν 50% ανεργία. Σήμερα έχουμε μια νέα πραγματικότητα και πρέπει να πάμε στο καινούργιο. Αναφέρομαι στις διαδικασίες που προηγήθηκαν της κυβέρνησης Παπαδήμου που προήλθαν από λάθη του κ. Παπανδρέου, από λάθη δικά μας και από πιέσεις που ασκήθηκαν από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας για να οδηγηθούμε στη συγκεκριμένη εξέλιξη. Η διετής κυβέρνηση η δική μας οδήγησε σε αδιέξοδα. Οικονομικά, εθνικά, κοινωνικά. Οδήγησε σε φτώχεια και αποσύνθεση, εθνική ταπείνωση και εθνική αναξιοπρέπεια και τέλος οδήγησε σε εθνική αποδιοργάνωση. Αυτή τη στιγμή έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, του ΠΑΣΟΚ και του λαού».

Κλίμα διαδοχολογίας

Πάντως, το κλίμα της διαδοχολογίας αλλά και των τριγμών που προκαλούν οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης αποτυπώνεται και στις τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Μιλώντας στη Βουλή επί του προϋπολογισμού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στα περί σύγκρουσης απόψεων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση και υποστήριξε ότι «ο έντιμος πολιτικός λόγος αποτυπώνεται ακριβώς στην ψηφοφορία του προϋπολογισμού».

Να σημειωθεί ότι σε μία σειρά έντονων δυσφοριών βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τον Γ. Παπανδρέου προστέθηκε πρόσφατα το άρθρο-παρέμβαση των 6 βουλευτών του Κινήματος, Κώστα Καρτάλη, Παναγιώτη Ρήγα, Σοφίας Γιαννακά, Νάντιας Γιαννακοπούλου, Δημήτρη Καρύδη, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Παράλληλα, υπάρχουν κινήσεις στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. με αντικείμενο τη δυνατότητα συγκρότησης νέου κόμματος, την ώρα που ο δικομματισμός φθίνει, έπειτα από σειρά ετών.

Posted by blogger on 12:42 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response