|

Σε δραματικούς τόνους η ομιλία Βενιζέλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε την ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα εξασφαλίσουν την έκτη δόση του πακέτου στήριξης.


Όπως είπε χαρακτηριστικά οι διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 29 Νοεμβρίου προσθέτοντας ότι «υπάρχουν οι ζωτικές ανάγκες της χώρας και κανείς δεν μπορεί να παίξει με αυτές».

«Πρέπει να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις που συνδέονται με την καταβολή της 6ης δόσης. Εάν δεν εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις που μας οδηγούν στην εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισεκατομμυρίων προκειμένου να καλύψουμε τις ταμειακές μας ανάγκες του Δεκεμβρίου, δεν θα μπορέσουμε να αρχίσουμε τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, δεν θα μπορέσουμε να ψηφίσουμε τη νέα δανειακή σύμβαση που θα ενσωματώνει το νέο πρόγραμμα και τους όρους του, δεν θα λάβουμε την μεγάλη δόση των 80 περίπου δισ. ευρώ στις αρχές του νέου έτους προκειμένου να επανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες, να χρηματοδοτήσουμε το PSI και να καλύψουμε τις δανειακές μας ανάγκες του Μαρτίου» ανέφερε σε δραματικό τόνο ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στις μεγάλες απαιτήσεις των δανειστών μας είπε: «Eπειδή από τα 130 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος που έχουν εγκριθεί στις 26 Οκτωβρίου, θα προκαταβληθούν τα 80 δισ. ευρώ, δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα των κονδυλίων, είναι λογικό οι δανειστές μας, οι θεσμικοί μας εταίροι, να θέλουν μια πολιτική βεβαιότητα ότι η Ελλάδα έχει ένα πλαίσιο αναφοράς συναινετικό, σταθερό, ισχυρό, ότι αυτό που λέει το εννοεί, ότι δεσμεύεται, ότι τιμά τις δεσμεύσεις της και ότι ακολουθεί ένα σχέδιο το οποίο είναι συμφωνημένο.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος μη κάλυψης των αναγκών του προσεχούς Δεκεμβρίου και προειδοποίησε: «Εάν δεν γίνει αυτό, εάν δεν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, εάν δεν εκταμιευθεί η έκτη δόση, εάν δεν έχουμε να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες του Δεκεμβρίου, εάν δεν μπούμε με νέο πρόγραμμα στο νέο έτος, εάν δεν το ψηφίσουμε, το αργότερο, στις αρχές Ιανουαρίου, δεν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το PSI και δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε όλα αυτά που σας λέω μέχρι τον Μάρτιο, όπου μετά το PSI θα έχουν μειωθεί οι λήξεις ομολόγων, αλλά εάν δεν έχει γίνει το PSI, θα είναι τεράστιες οι λήξεις των ομολόγων το Μάρτιο».

Posted by blogger on 12:10 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response