|

"Άναψε κόκκινο" για τον Κουλούρη


Ένταση επικρατεί στους κόλπους της Αστυνομίας σχετικά με τους «άνωθεν χειρισμούς» στην «υπόθεση Κουλούρη».

Ήδη το Σώμα Ειδικών Φρουρών και φυσικά η «Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.» ξεσηκώθηκαν μετά το απερίγραπτο συμβάν και τον τραυματισμό νεαρού αστυνομικού από τον πρώην υπουργό και πρώην Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κίμωνα Κουλούρη ο οποίος το Σάββατο το βράδυ υπέπεσε σε σειρά σοβαρότατων αδικημάτων παραβιάζοντας τέσσερα κόκκινα φανάρια, ενώ στη συνέχεια αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που τον σταμάτησαν για έλεγχο.

Αμέσως μετά υπέπεσε στο αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής για να συμπληρώσει τον ξέφρενο χουλιγκανισμό του στην προσπάθεια του να το σκάσει με τον τραυματισμό αστυνομικού με το αυτοκίνητο του.

Τα γεγονότα είναι γνωστά, ωστόσο, ο Κίμων Κουλούρης αφέθη ελεύθερος χωρίς καν να του επιδοθεί κλήση για παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) ενώ η Αστυνομία δεν ασχολήθηκε ούτε για τα προσχήματα με τα άλλα αδικήματα όπως αντίσταση κατά της αρχής είτε τον τραυματισμό του αστυνομικού στο πόδι που είναι και τα σημαντικότερα.

Πολύ αργότερα μία επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας η οποία ήταν χαρακτηριστικά απαράδεκτη, επιχειρούσε να παρουσιάσει την «υπόθεση Κουλούρη» ως ένα απλό πταίσμα.

Η εκ των υστέρων ευαισθητοποίηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως πληροφορείται η zougla.gr από τον πατέρα του θύματος, ο αρχηγός της αστυνομίας, Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, έστειλε το πρωί της Δευτέρας εσπευσμένως περιπολικό στην οικία του νεαρού αστυνομικού, Χάρη Μιχαλάκη, για να τον παραλάβει και να τον οδηγήσει στο γραφείο του. Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, προφανώς μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε αποφάσισε με καθυστέρηση 48 ωρών να πληροφορηθεί απευθείας τις λεπτομέρειες για το συμβάν με τον Κίμωνα Κουλούρη. Επίσης και οι τέσσερις αστυνομικοί συνάντησαν το πρωί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χ. Παπουτσής, ο οποίος τους συνεχάρη που ήταν συνεπείς στο καθήκον τους.

Όλα αυτά βεβαίως μετά την κατάθεση των τεσσάρων ανδρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και την υποβολή του αιτήματος από το θύμα για άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού. Με λίγα λόγια στα ανώτερα κλιμάκια της αστυνομίας επικράτησε πανικός και επιχειρείται πλέον να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής ο αστυνομικός – θύμα που τραυματίστηκε στο πόδι όταν ο Κίμων Κουλούρης επιχείρησε να διαφύγει από το μπλόκο της Αστυνομίας αποφάσισε να ζητήσει την ποινική δίωξη του πρώην υπουργού. Νωρίτερα ο ίδιος και τρεις συνάδελφοί του που συμμετείχαν στην Ομάδα ΔΙΑΣ κατά το συμβάν κατέθεταν επισήμως την δική τους μαρτυρία. Έως και τη Δευτέρα το πρωί δεν υπήρχε ούτε μία επίσημη τοποθέτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, για τον απίστευτο χειρισμό της υπόθεσης εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση εκ μέρους της Κυβέρνησης.

Αυτή η «σιωπή» είναι που προκάλεσε τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Οι απλοί πολίτες, οι χρήστες του Διαδικτύου, δημοσιογράφοι αλλά και απλοί αστυνομικοί στηλίτευσαν τη στάση τόσο του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καισαριανής όπου τελικά μεταφέρθηκε ο Κίμων Κουλούρης και απ’ όπου αφέθηκε ελεύθερος, όσο και από την φυσική ηγεσία της Αστυνομίας η οποία «κάλυψε» το συμβάν αποσιωπώντας το. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εισαγγελία της Ευελπίδων δεν είχε ενημερωθεί για την υπόθεση τουλάχιστον έως την Κυριακή το απόγευμα.

Μόλις το πρωί της Δευτέρας άρχισε δειλά να διαγράφεται η προοπτική να σχηματιστεί δικογραφία, η οποία στη συνέχεια θα μεταβιβαζόταν στον Εισαγγελέα προκειμένου να διωχθεί ο Κίμωνας Κουλούρης.

Εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση Κουλούρη

Διετάχθη πριν από λίγο (12:20) εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση Κουλούρη.

Μετά την επιστολή-αναφορά που απέστειλε στην εισαγγελία η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. όπου περιγράφονται τα πραγματικά περιστατικά η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κα. Ράικου έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες τόσο του πρώην υπουργού όσο και των αστυνομικών οργάνων.

Συγκεκριμένα, θα εξακριβωθεί εάν διεπράχθησαν αδικήματα, όπως αυτό της αντίστασης κατά της αρχής, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Επίσης θα αναζητηθούν ευθύνες από τους αστυνομικούς που ήταν παρόντες στο επεισόδιο αλλά και εκείνους που ήταν στην Τροχαία Καισαριανής, όπου οδηγήθηκε ο κ. Κουλούρης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ενήργησαν εντός των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.

Άνωθεν παρέμβαση καταγγέλλουν οι αστυνομικοί υπάλληλοι

Την παρέμβαση ανώτερων αστυνομικών για να δοθεί τέλος στο συμβάν μεταξύ του Κίμωνα Κουλούρη και των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Αντώνης Λιακόπουλος.

«Οι προϊστάμενοι προσπάθησαν να δώσουν τέλος στην υπόθεση. Δεν χρωστάει ο συνάδελφός μου τίποτε να πηγαίνει σπίτι του με νάρθηκα» δήλωσε για τον αστυνομικό που τραυμάτισε ελαφρά ο κ. Κουλούρης.

«Όλα τα χαρτιά ήταν στο αμάξι προσπαθούσε να αποφύγει τον έλεγχο επειδή ήξερε ότι είχε λήξει το δίπλωμα, και από αδέξιο χειρισμό του οχήματος του τραυμάτισε το συνάδελφό μου» δήλωσε ο κ. Λιακόπουλος. «Η εποχή του ‘ξέρεις ποιος είμαι εγώ’ έχει περάσει» υπογράμμισε.

Η σιωπή και οι «Προστάτες»

Αν και ο Κίμων Κουλούρης είναι πλέον ένας απλός «πρώην» εν τούτοις η συμπεριφορά του ήταν και εξοργιστική αλλά και χαρακτηριστική για τον τρόπο με τον οποίο πολιτικοί της συνομοταξίας του Κίμωνα Κουλούρη αντιλαμβάνονται την σχέση τους με την κοινωνία. Ο «Τσαμπουκάς» του Κίμωνα Κουλούρη αποτελεί για τον ίδιο «αυτονόητο δικαίωμα» η δε άρνηση του να σεβαστεί τους κανόνες, ηθικούς και κοινωνικούς, είναι δείγμα της αντίληψης που τον διακατέχει.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, στοιχείο που αναδύεται είναι η «ολική προστασία» την οποία απολαμβάνει εκ μέρους της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Σε αυτά τα ερωτήματα καλείται άμεσα να τοποθετηθεί ο ο αρμόδιος Υπουργός και επί μακρόν ιδεολογικός και κομματικός φίλος του Κίμωνα Κουλούρη, όσο βεβαίως και ο αρχηγός της Αστυνομίας, ο Αττικάρχης και όλοι οι άλλοι ανώτεροι παράγοντες, οι οποίοι διαχειριστήκαν την υπόθεση αυτή.

Posted by blogger on 3:05 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response