|

Το... «πειρατικό» υπουργικό!

Την Πέμπτη, στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, το νομοσχέδιο για την παροχή υπηρεσιών από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς σε εμπορικά πλοία, για μία πρώτη ανάγνωση.


Η αρμοδιότητα της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη ρύθμιση και την αντιμετώπιση της πειρατείας, η οποία έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, ανήκει στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, όπως προβλέπει άλλωστε και γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους αρ. 398/2011, στην οποία τονίζεται ότι "η θέσπιση μέτρων και μέσων για την πρόληψη της πειρατείας, αυτή δεν μπορεί παρά να αποβλέπει στην προστασία της ζωής και της υγείας του πληρώματος και στην ασφάλεια του πλοίου και του φορτίου, η αρμοδιότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας ανήκει τουλάχιστον στους υπουργούς Ανάπτυξης και Προστασίας Πολίτη".

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η αρμοδιότητα εξετάζεται από το αντικείμενο των ρυθμίσεων και από το αν αυτή εμπίπτει στην αρμοδιότητα περισσοτέρων υπουργών.

Σημειώνεται, ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν αντιμετωπίζεται η μάστιγα της πειρατείας και η προστασία των ναυτεργατών, αλλά αντίθετα αυξάνεται ο κίνδυνος των ατυχημάτων και η άσκηση της ψυχολογική βίας στους ναυτεργάτες.

Επίσης, η Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, με δική της ανακοίνωση, διατυπώνει την έκπληξή της για το σχέδιο νόμου που ετοίμασε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο χαρακτηρίζει αναρμόδιο, και καταγγέλει ότι προχωρά σε μία κίνηση, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία επικοινωνία με κανένα αρμόδιο φορέα.

Posted by blogger on 12:10 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response